Cél: Szilikon öntőforma II.
Szóval ahogy még a múltkor Polimérnökömtől megtudtam, a szilikon nem tapad semmihez, csak önmagához meg szilikátokhoz. Tehát pl. üveghez, így a mintázó tálunknak érdemes inkább pl. műanyagnak lennie. A szilikon összetevőket a Sári Szilikon webáruházától rendeltem. Ott nagyon szépen leírják, hogyan használható az élelmiszeripari szilikon, mint például:
- A szilikon alapú paszta a katalizátor hozzáadagolása után bizonyos idő elteltével gumiszerű anyaggá alakul
- 24 óra múlva lesz teljesen kész a forma
- Lassan kell keverni, nehogy buborékos legyen a paszta
- Összekeverés közben/után max. 20 percig ajánlott pepecselni, aztán elkezdi az átalakulást
- Ez az étkezési szilikon (RTV-E) 180°C-ig hevíthető, a hideget -40 fokig tűri
- Élelmiszeripari felhasználás esetén csak 25 ml, azaz fél üvegcse katalizátort szabad használni
- Hogy biztosak legyünk benne, hogy nem káros immár a szervezetünkre, süssük a kész formát 3-4 órán keresztül alulról közelítve a maximális hőfokot
- A pasztának nincs szavatossági ideje, a katalizátor 10 fok fölött tárolva max. 6 hónapig áll el
- A paszta OÉTI minősítéssel rendelkezik
- A blogjukon pedig írnak arról is, hogy a szilikon milyen formában mennyire környezetszennyező
Közben találtam egy szögletes, egyenes aljú tálat, ami jobb, mint az első tervezett, és ez még átlátszó is. Az elsőben nagyon sok a holt tér, ami elég pazarló. A másodikban a helykihasználás is takarékosabb, és a tények is jobban látszódnak, hogy mi mekkora pontosan, mennyire fogja elfedni a szilikon a szaloncukrokat. Szóval belemértem a 8 decit, és láss csodát, duplán belefér. Tehát így kétszer fogom tudni rájuk önteni a szilikont. Nagy az izgalom, alig várom, hogy megérkezzen! :)
A blog elköltözött! Itt megtalálod a legújabb bejegyzéseket: https://megvalositas-alatt.hu