Kész: Néhány vega finomság
Előfordul, hogy nincs kedvem húst enni (halat van, de húst nem annyira, főleg a nehezebb húsokat). Ilyenkor valami kreatív húsmentes megoldással (vagy placebóval) próbálkozom. Emellett igyekszem növelni a zöldségfogyasztásomat. Nézzük, hogyan is?
Hagymás jégsaláta
Hozzávalók:
- 1 fej jégsaláta
- 1 csokor metélőhagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 citrom leve
- 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
- bors, só, víz
Folyamat:
A citromlevet és az olajat összekeverem egy-két evőkanál vízzel, sóval és borssal. A snidlinget feldarabolom, a fokhagymát pépesre nyomom, és szintén hozzákeverem a fentiekhez. Esetleg turmixgéppel össze is lehet turmixolni, aztán mehet a hűtőbe. A megtisztított salátát csíkokra tépkedem és tálaláskor öntöm rá az öntetet. Lehet mellé készíteni hozzá akár szójás virslit vagy szójafasírtot (placebo) ízlés szerint.
Elvileg a répát nem szeretem, de kis mennyiségben már fogyasztom. Továbbá az alábbi ételben nem annyira feltűnő az íze. :)
Hozzávalók:
- 1 nagy sárgarépa
- 1 üveg paradicsomszósz
- 3 paradicsom
- 1 csomag tészta
- olívaolaj, sajt és fűszerek ízlés szerint (pl. bazsalikom, majoranna, só...)
Folyamat:
A paradicsomokat vízben megfőzöm, majd meghámozom és feldarabolom. A répát megpucolom, majd lereszelem nagylukú sajtreszelő jellegű eszközzel. A reszelt répát olívaolajban dinsztelem (szép narancssárga lesz az olaj), aztán hozzákeverem a megpucolt paradicsomot. Hagyom egy kicsit együtt főni őket, majd ráöntöm a paradicsomszószt is, és kevergetem. Amikor a paradicsomszósz fortyogni kezd, fűszerezem, tovább főzöm még picit, majd elzárom. Aztán megfőzöm a tésztát is, a szósszal és reszelt sajttal tálalom.
Tofus miso leves
Amikor az Ázsia Bt.-ben a gasztrosokk átveszi az uralmat az akaraterőm fölött.
Hozzávalók:
- 300 g tofu
- szárított alga (wakame) ízlés szerint
- 1 evőkanál miso paszta
- 1 csomag (ázsiai) tészta
- 1 póréhagyma
- 1 zöldségleves-kocka
- további tetszőleges zöldségek (pl. répa)
Folyamat:
Megfőzöm a tésztát, közben egy másik edényben a leveskockát vízzel felforralom. És eközben pedig a zöldségeket és a tofut felaprítom. Amikor a leveskockás víz felforrt, beleteszem a tofut és a zöldségeket, és tovább forralom. A miso pasztát egy merőkanálnyi langyos vízben csomómentesre keverem. Amikor a tofu feljött a víz tetejére, hozzáadom a leszűrt tésztát, majd kis lángon keverve lassan hozzáöntöm a feloldott miso pasztát. Aztán elzárom a gázt, keverek rajta picit, majd hagyom pihenni 5 percig.
Ja igen, sózni rendszerint elfelejtek... szinte mindent, de ha nem is, akkor is kevés... :D
A blog elköltözött! Itt megtalálod a legújabb bejegyzéseket: https://megvalositas-alatt.hu