2015. okt 26.

Ajánló: Hogyan válassz esküvői fotóst?

Ajánló: Hogyan válassz esküvői fotóst?

A ruhaválasztós bejegyzés mintájára, úgy gondoltam, megírom a fotósválasztós gondolataimat is. Nagyon sok esküvői fotós van. Kezdő, haladó, profi, prémium - és az ezek közti finom árnyalatok. Szükség is van rájuk, hiszen a mindenkinek más az ízlése, és mást enged meg a pénztárcája is. Mit érdemes - szerintem - figyelembe venni fotós választásakor?

2015-photo-pixabay.jpg

1. Ár-érték arány:
Legtöbbünkre nincs rászakadva a bank, egy-egy fotós többe kerül egy alkalomra, mint a havi fizetésünk. Érdemes viszont végigérdeklődni az árakat, mielőtt megszabjátok a keretet, mert megeshet, hogy azok a fotósok, akiknek a képei már tetszenek, többe kerülnek, mint amennyire elsőre számítottál volna. Persze nem muszáj mindent a fotós köré építeni, és a legdrágábbat választani, meg miatta minden másból alsó kategóriát rendelni, csak hogy a hó végén is legyen mit enni. De azért a fotós nem elhanyagolható, hiszen évek múlták az általa készített képeket fogjátok visszanézni.

De mi kerül ennyibe?

1. a) A szakértelem:
Tudnod kell, hogy sok pénzt áldozott arra, hogy megtanulja a szakmát, pénzt (ill. időt) áldozott arra, hogy eleget gyakorolhasson, hogy profivá válhasson. (Mint a zenész is.)

1. b) Az eszközkészlet:
Pénzt, nagyon sok pénzt áldozott arra, hogy a megfelelő fényképezőgéppel, a megfelelő objektívekkel dolgozhasson, az elkészült fotókat a megfelelő számítógépen és megfelelő monitoron szerkeszthesse, hogy a végeredmény nyomtatásban is lenyűgözően nézzen ki. Amellett, hogy reggeli-ebéd-vacsora, számlák befizetése és néha egy kis szórakozás, évről-évre fejlesztenie is kell ezeket az - egyáltalán nem olcsó - eszközeit. (Mint a zenész is.)

2. Stílus:
Nézd meg, és hasonlítsd össze a hasonló és alacsonyabb árkategóriában dolgozó fényképészek weboldalán található képeket. Melyiknek jön be a stílusa? Az sem biztos, hogy a drágább lesz a jobb számodra, mert teljesen más effekteket alkalmaz, mint a másik, így a képek hatása is eltérő lesz. Milyen stílusú képeket szeretnél? Modern, vintage, vagy csak simán a pillanat számít?

3. Referencia:
Legyen rendes referenciája, megtekinthető képei, weboldala információkkal, hogy mióta foglalkozik esküvőfotózással, milyen más munkái voltak, mióta fotóz egyáltalán profiként. Az sem árt, ha van frissülő blogja, akár facebook oldala, hogy lásd, mai napig aktív-e. Használhatod a Google képkereső funkcióját, hogy kiderítsd, valóban az ő képei szerepelnek-e a weboldalon.

4. Szimpátia:
A személyes találkozón fontos a kölcsönös szimpátia is. Megértitek egymást? Úgy érzitek, tudtok együtt dolgozni? Tudsz tőle kérdezni? Tud esetleg hasznos tanácsokat adni? Akár más esküvői témában is, mint helyszín, zenekar, dekoráció, események forgatókönyve, időtartama... Fontos, hogy rugalmas tudjon lenni, tudjon alkalmazkodni a ti elképzeléseitekhez is, és ne akarja a sajátját rátok erőltetni.

5. Korrektség:
Ha a szerződésben valami nem világos, kérdezz rá. Ha hiányérzeted van, azt is mondd. Gondold végig, hogy egész nap veletek lesz. Kér-e majd enni/inni, hol szeretne ülni (hogy a munkáját hatékonyan tudja végezni), meddig marad, hogyan jut haza, mennyibe kerül az neki, mennyi képet készít, mikorra készül el velük, mennyi az előleg...? Minden apróság legyen leírva, hogy mindkét fél elégedett legyen, és senkit se érjen meglepetés.

6. Bónusz:
Természetesen nagyon szép gesztus, ha van a családban, ismerősi körben kezdő fotós, hogy ő fotózhatja az esküvőtöket. Úgy gondolom, mindenképp érdemes támogatni őket is, hozzájárulni a későbbi referenciájához. De azért azt tanácsolom, a profi fotós legyen az első, és mellette (ha belefér), akkor hívjátok el a lelkes tanulót is. Biztosan ő is fog nagyon szép képeket készíteni, de azért csak legyenek többen, hogy véletlen se történhessen csalódás.

Szerintetek mi a legfontosabb fotós választásakor? Esetleg kifelejtettem valamit? Írd meg kommentben! ;)

A mi képeinket Veres János készítette, itt tudjátok megtekinteni. :)

Kép: pixabay

A blog elköltözött! Itt megtalálod a legújabb bejegyzéseket: https://megvalositas-alatt.hu

Szólj hozzá

ajánló esküvő pénz fotós