Kész: Rizstej egy és kettő
Nos hát úgy döntöttem, letesztelem mindkettőt. Az egyes számú versenyző a forróvízzel felöntős, kevésbé macerásabb versenyző: Rizstej 1, a kettes pedig a szétfőzős verzió: Rizstej 2.
Rizstej 1-et tegnap este készítettem elő, 1 pohár rizst felöntöttem 2,5 pohár forró vízzel, és hagytam békén.
Másnap, azaz ma reggel fogtam az egész cuccost, és bevágtam a turmixgépbe, összedaráltam, majd a kendős módszerrel leszűrtem.
A szűrés után további víz hozzáadása nélkül ennyi "tej" lett belőle:
A képen melléillesztettem, hogy amúgy ennyi (1 pohár) rizsből lett, illetve ezzel már előkészítettem a következő adagot is a szétfőzős Rizstej 2-höz.
Szóval Rizstej 2-nél az első lépés, hogy főzzük jól szét, mintha tejberizs főzéshez készülnénk.
Folyamatosan őrizni kell és kevergetni, le ne égjen. Aztán félretettem, és hagytam hűlni. Amikor pedig kézzel foghatóvá vált, 3 részletben pakoltam a turmixgépbe, mindegyik részlethez egy-egy pohár vizet adtam (lehet, több kellett volna), majd összemixeltem. Nos a pép kifogott a kendőmön és nemigen volt hajlandó átfolyni rajta, így kénytelen voltam szűrővel szűrni, amelynek csak annyi a hátránya, hogy esetleg apróbb rizsdarabkák átfértek rajta.
Ebből lényegesen több oldatlan rizstej lett:
Rizstej 1 hamar leülepszik 3:4 arányban, fel kell keverni, míg Rizstej 2 bőszen kitart, csak 1 ujjnyi halványabb víz vált szét ugyanannyi idő alatt. Rizstej 1 hígabb, Rizstej 2 kicsit plazmásabb. Rizstej 1 picit karcosabb, Rizstej 2 lágyabb. Továbbá Rizstej 2 darabosabb, ami a pohár oldalán is meglátszik, de ez nyilván a szűrés miatt van. És a maradék?
Rizstej 1 maradéka ilyen darabos akármi (tej nélküli nedves rizsgríz), Rizstej 2-é pedig tejbegríz jellegű rizstejberizsdara. Vajon mit lehet velük kezdeni? A másodikat esetleg meg lehet cukrozni-kakaózni és megenni, mint a tejbegrízt... Na mindjárt kipróbálom. :) ... Jelentem: ehető! :D És Rizstej 1 maradékával mi legyen?
A blog elköltözött! Itt megtalálod a legújabb bejegyzéseket: https://megvalositas-alatt.hu