2016. jún 04.

Ajánló: Mihez kezdj a trollokkal?

Ajánló: Mihez kezdj a trollokkal?

Biztosan veled is előfordult már, hogy a blogodon (vagy az alkotásod alá, vagy bármihez, amit tettél) olyan hozzászólást kaptál, ami gyakorlatilag sérteget. Írsz valamilyen témában, mert pl. véleményed van. Miért ne lehetne véleményed valamiről, amit a bőrödön érzel, vagy éreztél, nem igaz? Személy szerint izgalmasnak találom az eltérő véleményeket, érdekes és érdemes néha a másik lencséjén keresztül szemlélni egy-egy dolgot, témát, sokat lehet belőle tanulni. Továbbá attól, hogy más, nem feltétlenül hülyeség.

Szóval valamit tapasztalsz a saját szemüvegeden keresztül, esetleg még valamiféle megoldást is kínálsz rá, mert valami nem tetszik. Erre jön egy tök random arc, és burkoltan (vagy nem) közli veled, hogy egy gyökér vagy. Hogy hogy merészeled, hogy véleményed legyen bármiről is, csak hülyeséget hordasz össze, szégyelld magad, zárkózz be a négy fal közé, és ki se mozdulj soha többet. Ugye? Ismerős?

2016-okol.jpg

1. Az első és legfontosabb, ami ilyenkor kell, hogy eszedbe jusson: "Senki nem rúg döglött kutyába". Azaz, csak annak vannak trolljai, aki letett valamit az asztalra.

2. Amit a troll ír/mond, az nem kritika, nem vélemény, hanem nettó szemétkedés, bármilyen okosnak látszó köntösbe is bújtatja azt. Aki kritizál vagy véleményt ír, az jó szándékkal, a vita kedvéért teszi, a látásmódját hangoztatja ő is, ahogy te is tetted. Ám a troll bántani próbál. Jellemzően valami apróságot ragad ki a (szöveg)környezetből, és azon lovagol, csak hogy elfedje sekélyességét.

3. Miért teszi? Mert szegény. Nincs azon az értelmi/érzelmi szinten, hogy normális véleménye legyen, és vitázni tudjon. A kisebbségi komplexusát próbálja kompenzálni kirívó viselkedésével. Csak veszekedni képes, valószínűleg otthon vagy a munkahelyén sincs minden rendben. Véletlenül kéznél voltál, ezért rajtad vezeti le kicsinyes frusztrációit.
 
4. Mit tehetsz? Hagyd figyelmen kívül. Nem könnyű, de aki alkotásra adja a fejét, és azt közkinccsé is teszi - legyen szó blogról, zenéről, novelláról, fényképről, videóról - annak számolnia kell azzal, hogy mindig lesz, akinek nem tetszik, vagy irigyelni fogja.

5. Ha épp jó passzban vagy, megpróbálhatsz rá valami frappánsat válaszolni. Vagy ha nem fér össze az alkotásod szellemiségével, fogd meg, és egyszerűen csak töröld. A legtöbb trollt nem valószínű, hogy érdekli. Úgy gondolja, jól megmondta neked, aztán valószínűleg megy, és még 30 másiknak is jól megmondja, fél óra múlva el is felejti, hogy kinek mondta meg jól. Biztos lehetsz benne, hogy ez az egész csak az egójának szól, nem neked.

6. Persze akadhatnak visszajáró trollok is, őket talán érdemes letiltani, hiszen esetükben aztán tényleg nagy a valószínűsége annak, hogy nem férnek össze azzal, amit képviselsz. Semmi keresnivalójuk nálad, csak ők ezt nem tudják, ezért így kell a tudtukra adni - ez van.

7. De semmiképp ne állj le vele veszekedni! Nem vet rád jó fényt, továbbá az ilyen jött-ment kommentelő, akinek nem tartalmaz semmi értéket a hozzászólása, nem érdemel ennyi energiát.

"Csupán két elv létezik: (1) ne izgasd fel magad csekélységeken, és (2) minden csekélység." - Merj nyerni!

Kép: pixabay

Mentés

Mentés

Mentés

A blog elköltözött! Itt megtalálod a legújabb bejegyzéseket: https://megvalositas-alatt.hu

Szólj hozzá

blog vélemény ajánló motiváció lelki önfejlesztés