2016. máj 23.

Ajánló: Légy turista a saját városodban!

Ajánló: Légy turista a saját városodban!

Számos gyönyörű város akad Magyarországon. Felnövünk és élünk bennük, miközben turistaként csak más országokat, városokat látogatunk meg. A villamosról, buszról meg-megcsillan egy-két különlegesség, de a hétköznapi rohanásban nincs időnk tüzetesebben megvizsgálni és elmélázni rajta, hogy vajon mi az és miért van ott, ki tette oda, mit jelképez vagy mire való.

2016-varosnezes.jpg

Elgondolkoztál már azon...

...hogy például miért áll a főtéren az a kereszt? Kik tették oda, és miért állították? Melyik a legrégebbi templom, és miért oda építették? Miért ez az utca neve? Tudtad, hogy a város első polgármesteréről nevezték el? Ebben a házban élt... ki is? Mit csinált? A kagylók az ablakok fölött melyik építészeti stílusra jellemzőek? Mi ez a kőgombóc a házak sarkán? Mit keres a főtéren egy görög templom? Jártál már valaha benne? Mit keresnek a templomkertben koponyás sírok és orosz szerb szövegek rajtuk? - Van tipped, melyik város ihlette ezeket a kérdéseket? :D

Gellért-hegyre fel!

2016-gellerthegy.JPG

Nagyon rég, sőt, még annál is régebben - gyerek koromban jártam a Gellért-hegyen. Ott áll a hegy tetején a "világ legnagyobb sörnyitója", és nem is emlékszem, mikor jártam a lábánál utoljára. Így hát terveztem a BaseCampban egy 4 kilométeres útvonalat, és megnéztük milyen is most ez a hely. A Gellért tértől indulva, a Sziklatemplomot és a különböző játszótereket, emlékműveket útba ejtve sétáltunk fel a Citadelláig, ahol kiláttunk egész Budapestre, majd az egyik ösvényen a Gellért szoborig mentünk, aztán a Filozófusok kertjéhez, végül át a Tabánba, ahol buszra szálltunk, amely metróhoz vitt minket.

Garden of Philosophy (Hungary)

Mindezek előtt a BME-re is beugrottunk "ügyet intézni", és majdnem ott ragadtunk. Egyrészt a polimérnök Oroszlánt (és kicsit engem is, bár én csak 1-1 előadást láttam itt) elöntötte a nosztalgia, ráadásul a "K" és környéke gyönyörű, mindig is nagyon szerettem, továbbá érdekes dolgokat rejtenek a vitrinek is. Láttunk egy Legóból épített Einsteint, a kert is gyönyörű, meg a kertben áll az Odoo is. Szóval csak egy ilyen "kicsi" környéken már van annyi látnivaló, hogy emlékeztetni kellett magunkat, most nem a BME-re jöttünk kirándulni, hanem a Gellért-hegyre. :D

2016-bme.jpg

Utcák, múzeumok, terek, parkok, épületek és további kincsek várnak arra, hogy felfedezzük és megcsodáljuk őket! :) Miközben még spórolunk is.

A blog elköltözött! Itt megtalálod a legújabb bejegyzéseket: https://megvalositas-alatt.hu

Szólj hozzá

ajánló egészség túra spórolás készt