2016. már 05.

Ajánló: Én így spórolok...

Ajánló: Én így spórolok...

2016-krokusz.JPGCsodaszép időnk van végre! A tavasz szerintem sokkal jobb, mint a január 1.  a fogadalomtételek szempontjából. Ebben a szép napsütésben, amikor a virágok kíváncsian bújnak ki a földből, szellőztetünk, hogy a tavasz friss illata megtöltse a szobát. Az ember kimegy a kertbe, és érzi, ahogy a simogató sugarak friss energiával töltik fel, testileg, lelkileg és szellemileg. Ilyenkor talán lelkesebbé válunk. :)

Ahhoz, hogy az álmainkat megvalósítsunk, sokszor elengedhetetlen a pénz. Ha az ember nem örököl egy lakást, vagy a szülei nem tudnak neki venni egyet, bizony saját erőből kell azt megteremteni. Miközben pl. ahhoz is pénz kell, hogy minőségi egészségügyi ellátásban legyen részünk. Sőt, a nyugdíjra is kellene gondolni. És a hobbijainkat még nem is említettem. Sokaknak már csak a hó végi ebéd előteremtése is nehézséget okoz.

Köztudott az is, hogy minél többet keres az ember, annál többet hajlamos költeni is. Egy jó fizetés emelés után is könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy nem marad meg a tervezett (vagy semmi) megtakarítás hónap végére. Nekünk is össze kell szednünk magunkat az alábbiak alapján, hiszen céljaink vannak... Amit mi teszünk vagy szeretnénk tenni a teljesség igénye nélkül:

1. Rendelj az internetről! Ami nem romlékony, nem kell felpróbálni, az nálunk gyakran a netről jön. Sokszor olcsóbb így!
a) Már emlegettem a kedvenc tisztítószereimet, melyek jó minőségben, környezetkímélő módon, magas hatékonysággal, rengeteg ideig kitartanak. Számold ki te is, mennyi az annyi, mennyibe kerül a mosóporod, tisztítószered - vedd figyelembe a hatékonyságát is, - és ha drágállod, keress az elvárásaidnak megfelelően olcsóbbat!
b) Sajnos van egy nem épp pénztárcabarát hobbim (több is), könyvgyűjtő vagyok, ami azt jelenti, hogy csak megvett könyvet olvasok, és ha tetszett, meg is tartom. Ha nem tetszett, természetesen túladok rajta. Érdemes az internetes árakat összehasonlítani a bolti árakkal. Az Alexandra webáruházban szoktam leadni a rendelést, de bolti átvételt kérek, így a könyveket 15%-kal olcsóbban kapom meg, és a házhozszállítás díját sem kell kifizetnem.

2. A ruháimat a kínaiból vagy a turiból szerzem be. Vagy ruhacseréről, vagy neten veszem használtan.
a) Nézz körül a kínaiban vagy a turiban! Az Ázsia Centerben nagyon jó téli kabátot vettem legutóbb, és a Hádából is 1-2 ezresért örök darabokat lehet szerezni. Egyébként ritkán vásárolok, és szinte teljesen elhordom, amit használok.
b) Egyrészt léteznek országszerte ruhacsere napok, ahova a megunt, kinőtt/kifogyott ruhákat lehet vinni, és más darabokkal hazatérni, továbbá pedig vannak a Facebookon ruhacsere csoportok, illetve a Gardrobcsere portál. Innen is filléres áron lehet nagyon jókat szerezni. Csatlakozz az ilyen csoportokhoz, szerezz te is használtan csinos ruhákat!

3. Ezekért többen utálni fogtok... :D :P
a) Nem járok fodrászhoz. Olyan frizurám van, amit magamnak én is meg tudok oldani. :) Persze ehhez kell egy nagy adag szerencse is. Mármint gének.
b) Nem lakkozom a körmeimet, és ritkán sminkelek (csak alapozok). Így ezekre sem kell (sokat) költeni.
c) Nem dohányzom. Drága, egészségtelen és büdös. Ha igazán pénzre van szükséged, tedd le a cigit! Nem megvalósíthatatlan. Csak elhatározás kérdése. Ha igazán erős vagy, és felelős saját magadért, akkor menni fog. Több példát ismerek, ezért is tudom, hogy meg lehet tőle szabadulni! ;)

4. Élelmiszer:
a) Ha boltba mész, mindig írj bevásárlólistát! Ha szeretsz nasizni, a nasit is írd rá, legyen külön tétel - nasizz tudatosan!
b) Jegyezd fel, hogy mennyibe került 1-1 bevásárlás, nézd át, mi az, ami így utólag tulajdonképpen nem volt annyira fontos, és emlékezz rá, hogy legközelebb arra nem lesz szükséged! - Erre oda kéne figyelnünk jobban.
c) Légy erős, és ne csábulj el! Ebben is van mit fejlődnöm, az utóbbi időben elszaladt velem a ló. Ki kell bírnom hazáig korgó gyomorral, ha már csak fél óra van hátra. Nem szabad beülni semmilyen gyorsétterembe, ha már nincs messze az otthon.
d) Főzz, ne rendelj!
e) Hasonlítsd össze az egységárakat, áruházon belül is, és áruházak között is! Meglepő különbségek vannak, és nem biztos, hogy a drágább a finomabb is.

5. Befizetendők:
a) Ha teheted, csatlakozz valamilyen telefonos flottához! Ezreket lehet megspórolni így.
b) Fizess valamilyen nyugdíj-előtakarékosságot! (Szerintem ez hasznosabb, mintha életbiztosítást fizetve "fogadsz a halálodra" - ahogy mondani szokás.)
c) A folyószámla vezetési szokásaidhoz keresd meg a legkifizetődőbb banki csomagot. Lehet, hogy csak pár száz Forintot nyersz ezzel havonta, de az is pénz. Én most csak csomagot váltottam, de gondolkozom a bankváltáson is egy ideje. Még nem döntöttem...
d) Biztos, hogy szükség van a vezetékes telefonra és a TV-re is? Ma már szinte mindenki mobilozik, a műsorok nagy része pedig online is megtekinthető. Vegyél csak internetet!
e) A villany leoltása alap, ha elhagyunk egy helyiséget. Mégis - bevallom - sokszor elmarad. Ennek persze az egyik oka, hogy a lépcsőt megvilágító fényt csak fentről lehet felkapcsolni. Ide (is) ledes izzókat vettünk.
f) Ne mosogass folyamatosan folyó vízben! Sokan ezt úgy oldják meg, hogy teletöltik a mosogatót vízzel, abban mosnak el mindent, majd leengedik a vizet. Akinek ehhez nincs gusztusa, annak elmondom, hogy én úgy szoktam, hogy kicsit bevizezem az edényt, majd elzárom a vizet, a mosószeres szivaccsal dörzsölgetem, amíg tiszta nem lesz, majd ismét megnyitom a csapot és leöblítem. - Fogmosáskor is zárd el a csapot, amíg nem használod a vizet!

Még biztosan lehetne ragozni - de más most nem jut eszembe, azon kívül, hogy ideje ismét felülbírálnunk a kiadásainkat, és újratervezni a pénzügyi stratégiánkat. Továbbá listázni, milyen nagyobb, szükséges kiadásaink lesznek még, és ezek alapján tervezni a jövőt.

2014-cashflow-tabla.jpg

A képre kattintva letölthető egy excel, melynek leírása ezen a linken olvasható.

Ti hogyan, mivel spóroltok még? :)

A blog elköltözött! Itt megtalálod a legújabb bejegyzéseket: https://megvalositas-alatt.hu

Szólj hozzá

ajánló spórolás cél