2015. sze 30.

Leírás: Tömegközlekedés Hollandiában turistaként

Leírás: Tömegközlekedés Hollandiában turistaként

Mielőtt Hollandiába utaztunk, túrtuk a netet, hogyan is kell ott jegyet vásárolni és legálisan utazni. Társaságonként mást írtak a weboldalak, így nem egészen volt egyértelmű, hogy most akkor az egész egységesítve van-e, vagy nincs, és honnantól kell másmilyen jegyet venni, egyáltalán egy kártyával fogunk utazni, vagy mindig másikat kapunk?

Végül a Shadow Freaks fórumán a Nemo nevű felhasználó segített nekünk kiigazodni a félinformációkon (innen is thank you Nemo).

Alapjáraton háromféle kártya van: a névreszóló, az anonimusz és az eldobható. Turistaként a harmadikra, azaz az eldobhatóra lesz szükségünk.

Az eldobható jegyek fajtái:

  • 1 órás (ezt csak buszvezetőnél vagy villamoson lehet vásárolni)
  • 2 órás (ez csak 50 centtel drágább, és már gépben is kapható, gép pedig nagyjából minden metróállomáson akad)
  • 2x1 órás (ezt nem próbáltuk, gondolom 1 kártyán van kétszer felhasználható 1 óra, de annyiba is kerül, mintha két darab 1 órásat vennénk)
  • 1 napos
  • 2 napos
  • 3 napos (értelem szerűen, minél több napos, annál olcsóbb a nap egységára)

Gép = automata, visa/masterkard kártyákat elfogad.

hollandia közlekedés

Nagyon fontos, hogy ha felszállunk egy járműre, becsippantsuk a leolvasónál a kártyánkat! Ez a buszon könnyű, mert csak az első ajtónál lehet felszállni, a metrónál be se enged a kapu, ha nem csippantunk, de a villamoson senki nem figyel (csak az emberek, meg azért lehetnek ellenőrök is, mint nálunk).

Még fontosabb, hogy a kártyát ne felejtsük el leszálláskor kicsippantani, különben a következő járműre nem enged fel. Nyilván egy idő után kicsippantódik magától, feltételezem, ha végig ért a busz, üríti, ha benn maradt valami, de ebben nem vagyok biztos. Inkább csippantsunk ki mindig, minthogy meglepetések érjenek! Mi például így jártunk. A repülőtérről érkező buszról elfelejtettünk kicsippantani, így a metróba már nem tudtunk bejutni, egy helyi erő segítségét kellett kérnünk. Aranyos és segítőkész srác volt. :)

Rotterdamból a metró egészen elmegy Hágáig. Olyan, mintha Budapestről a HÉV Szentendréig használható lenne Budapest bérlettel. A Rotterdamban vásárolt jegy a végállomásig érvényes. Viszont Hágában már másik társaság üzemelteti a buszokat és villamosokat, így nyilvánvalóan ott már az ottani jegyre lesz szükség. Egyetlen automatát találtunk a pályaudvar másik végében, és a hágai buszok csippantója nem érzékelte a bőr pénztárcámon keresztül a jegyemet (a többi társaság, azaz Rotterdam, Amszterdam és a vonattársaság csippantója nem akadt fenn ezen, simán beolvasta). Amszterdamban inkább a jegyautomata érzékelte nehézkesen a képernyő érintését.

rotterdam metro

Rotterdamban metróztunk csak. A metrómegállóban nem csak egy vonal metrója áll meg, hanem több is. Pl. az E meg a D, vagy az A, B és C, így érdemes figyelni, hogy melyikre szálltál fel. Olyan ez, minthogy a gödöllői vagy a csömöri HÉVre szállsz-e. A megálló kiírja, hogy hány perc múlva érkezik a következő jármű, és amikor már majdnem megérkezett, négy csíkon bizonyos mennyiségű "a" betűre hasonlító sematikus kocsi ábrák jelzik, hogy a peron (nagyjából) melyik végében (esetleg középen) milyen hosszú szerelvény áll meg. Ezt különösen érdekesnek találtam. :)

A rotterdami egynapos jegy nem 24 órás, másnap korábban, mint a tegnapi vásárlás és első használat ideje már nem működött. Az amszterdami jegyre 24 óra van írva, de nem volt alkalmunk letesztelni. Ha van tapasztalatotok az egynapos, vagy további jegyekkel kapcsolatban, osszátok meg kommentben! :)

UI.: Még a 9292.nl útvonaltervező tetszett abból a szempontból, hogy amellett, hogy kiszámolja, mennyibe fog kerülni az út, azt is kiírja, mennyi CO2-vel egyenértékű az utazásod, és mennyi lenne, ha mindezt autóval tennéd meg. :)

UUI.: Viszonylag kevés autó van és rengeteg-rengeteg-rengeteg bringás. Az autós vigyáz rád, viszont a bicikliúton neked jobban kell odafigyelned. ;)

A blog elköltözött! Itt megtalálod a legújabb bejegyzéseket: https://megvalositas-alatt.hu

Szólj hozzá

zöld leírás szervezés kész