2014. már 28.

Ajánló: Firefox és kiterjesztések

Ajánló: Firefox és kiterjesztések

A Firefox sokat fogyaszt a memóriából, mondják. Tulajdonképpen a Chrome is, csak az feldarabolja magát. Kétségtelen egyébként, hogy vannak dolgok, melyekben a Chrome jobb, de személy szerint a Firefoxot jobban szeretem, mert sokkal jobban kézre áll, és rugalmasabb.

Tapasztalataim szerint a Firefox volt az első, mely a HTML-lel kisebbre méretezett képet szépen jelenítette meg, és az elforgatot kép szélét is igényesen elmosta, mint egy képszerkesztő. Számomra a CSS kezelése a mai napig verhetetlen, az árnyékot is sokkal szebben jeleníti meg. Természetesen visszajelzést is lehet nekik küldeni, tetszik-e vagy nem (Súgó > Visszajelzés beküldése).

A beállítások egyszerűek és logikusak. Szinte minden beállítható, és ezek a beállítások könnyen meg is találhatók.

Mit szeretek a Firefoxban?

Átrendezhetőség 1: A felül elhelyezett füleket egy jobb egérgomb nyomással a fülek mellett, majd a megjelenő menüben a megfelelő menüpontra (Felül elhelyezett fülek) kattintva máris alulra helyezhetjük.

2014-ff1.jpg

Átrendezhetőség 2: Ugyanebben a menüben található a Testreszabás menüpont, melynek segítségével gyakorlatilag az egész Firefoxot átrendezhetjük. Mint látszik, nálam eléggé máshol vannak a dolgok az eredeti verzióhoz képest. Pl. használok könyvjelzőket, viszont nem akarok nekik egy egész sort fenntartani, így a menüsor után pakoltam egy elválasztót, majd mellé a könyvjelző eszköztára.

2014-ff2.jpg

Kiterjesztések: Nem pakoltam tele kiterjesztéssel a böngészőmet, csak néhányat használok, viszont azokat szinte kötelező jelleggel. Az egyik a Firebug, amit főleg webdizájn készítéséhez. Annak idején, amikor még nem volt minden böngésző kiterjeszthető, már akkor is voltak ennek elődjei, a Firefox már elég régóta gyakorlatilag legó. Adblock: hasznos, ha az ember zenét akar hallgatni Youtube-on, és nem reklámot. Reload Every, mellyel (ha telepítetted) beállítható, hogy egy adott oldalt hány másodpercenként töltsön újra. Magán az oldalon kell jobb egérgombot nyomni, és megjelenik a menüben, ott aktiválható. Régebben volt ilyen funkció a Firefoxban alapból, most pl. ebben kiterjesztésben van. Social Fixer, ha nem tetszik a Facebook úgy, ahogy van, ezzel átvariálhatod, idegesítő funkcióit kikapcsolhatod, stb. Epub Reader, mellyel gyakorlatilag epub formátumú könyveket olvashatsz a böngésződben, mintha HTML lenne. Down Them All, letöltési segéd, sorba állító, igen hasznos, ha az ember sok és/vagy nagy fájlokat tölt le egyszerre vagy egymás után. Oldalon jobb egérgombbal megjeleníti a letölthető fájlokat, vagy adhatsz meg Te is url-t a letöltéshez, stb. (Természetesen ezek - vagy ezeknek hasonló megfelelője - van Chrome böngészőre is)

Ja igen, még dizájnolni is lehet! Régebben én is szórakoztam ezzel, de mostanság nem, jó nekem az eredeti összeállítás :) ... Bááár lehet, körülnézek, hátha találok valami nagyon tetszetőset! :D

Ti mit használtok, mit szerettek benne és mivel bővítitek?

A blog elköltözött! Itt megtalálod a legújabb bejegyzéseket: https://megvalositas-alatt.hu

Szólj hozzá

ajánló web program