2014. dec 19.

Random: Karácsonyi ajándék dilemma

Random: Karácsonyi ajándék dilemma

Mi még csak most kezdtük el úgy igazán összeállítani az ajándékokat. Jobb később, mint soha! Mit vegyünk, mit ne vegyünk? Mit ajándékozzunk és kinek? Mi az, amit jól fontoljunk meg, mielőtt megvásároljuk? Mi az, ami tiltólistás? Minden esetben az? Hiszen mindannyian azt szeretnénk, ha az ajándékozott igazán örülne annak az apróságnak vagy nagyságnak, amivel meglepjük, nem igaz? Hogyan ne legyen kidobott pénz a karácsony, hanem őszintén örülhessünk egymásnak. Nem könnyű, ha az embernek nem az ajándékozás a szeretetnyelve...  Elmélkedtem picit, és arra jutottam, hogy:

2014-ajandekdoboz.jpg
Könyvek: Ha az illető könyvmoly, biztosan örülne egy-egy könyvnek. Legalább is ezt magától értetődőnek vehetnénk. Na de milyen könyvnek? Ez a nem mindegy. Ha biztosan tudod, hogy mire vágyik, ismered a kívánságlistáját (pl. a Molyon az ajándékozós játékokon a kívánságlistáról választanak ajándékot egymásnak a felhasználók), csak akkor vásárolj könyvet! Ellenkező esetben érdemesebb például egy adag Libri vagy Alexandra utalvánnyal meglepni. Személy szerint imádom az Alexandra utalványokat! ♥

Bögre: Nekünk már számos mennyiségű bögrénk van. Minden második képzésen, rendezvényen bögrét adnak részvételi ajándékként, vagy meg lehet nyerni egyet az ötmillió darabból, stb-stb. Bögrét szerintem csak olyan indokolt esetben érdemes ajándékozni, ha pl. nyomtatsz rá valamit, de csakis valami nagyon kedvenc vagy személyes, különleges dolgot, esetleg saját magad festesz rá valami egyedit. Ha bekukkantottál már az ajándékozott szekrényébe, és láttad a bögrék mennyiségét, akkor dönts arról, hogy mennyire örülne egy harmadik, vagy egy huszonötödik darabnak! A számok függvénye minden.

Tusfürdő: Én nem gondolom azt, hogy a tusfürdő üzenete az lenne, hogy koszos vagy, fürödj meg. De szerintem tusfürdőt csak olyan különleges esetekben érdemes ajándékozni, ha vagy olyan intim viszonyban az ajándékozottal, hogy ismered az ő tusfürdő igényeit, általa használt tusfürdő minőségét, esetleg szeretnéd egy kis kényeztetésben részesíteni valamilyen különleges darabbal. De egy mezei, alsó/közép kategóriás csomagot szerintem gáz ajándékozni. Ezekkel sosem tudtam mit kezdeni.

Ruhadarab: Ehhez bizony nagyon meg kell vizsgálni és értelmezni az ajándékozott ízlését. Most főleg saját tapasztalatokról tudok beszámolni, de ha valaki túlnyomó részt egyszínű ruhát hord, ne vegyél neki csíkosat! Ha nincs a pólóján felirat, ne vegyél mintás-feliratosat. Kaptam már sok olyan pólót, blúzt, amellyel eltalálták az ízlésemet, de olyat is, amivel sajnos nem tudtam mit kezdeni. Egy kék-piros, keresztbe csíkos, ezüst feliratos, flitteres-strasszköves, hosszú ujjú póló nem tud egy lila, egyszínű, egyszerű felsővel versenyezni. Tényleg attól függ, miket hord a másik hétköznapokon. Ehhez ismerned kell az illetőt, és jártasnak lenni a stílusok közötti hajszálnyi határok felismerésében.

Csetreszek: A lakás ékességei, vagy porfogók? Úgy gondolom, ha nem vagy lelkes, kreatív, amatőr hobbiművész vagy feltörekvő képzőművész, aki a saját alkotásait szívesen ajándékozza, bolti polcdíszeket csak és kizárólag akkor ajándékozz, ha jártál már az illető lakásában, és úgy láttad, hogy imádja az ilyen-olyan kis díszeket, sorban ülnek a polcain a tündérek, manók, békák, karácsonykor a hóemberek és az angyalkák. Mindig figyeld a polcot, sokat lehet tanulni abból is!

Ékszer, bizsu: Ez is lutri, ugyanaz vonatkozik rá, mint a csetreszekre, ha magad készíted, kedves ajándék is lehet, de főleg ha vásárolod, ismerd meg előbb az ajándékozott ékszerhordási szokásait. Személy szerint, mert én azért ebből a szempontból ismerem magam, tuti örülnék pólónak vagy ékszernek pl. a ThinkGeek-ről, mert én már csak ilyen geek vagyok. De azt is tudom, hogy nem mindenki szereti az ilyen 'fan' cuccokat sem, annak ellenére, hogy szeret valami számítógépes játékot, filmet, sorozatot vagy animét.

Élmény: Talán ez lehet a legegyszerűbb és legfeledhetetlenebb ajándék. Egy kirándulás, egy fürdőjegy, vagy akár bérlet, egy masszázs, egy közös gokard - de természetesen ehhez is ismerned kell az illetőt legalább annyira, hogy ha tudod, hogy rendszeresen jár fürdőbe, ne vegyél neki fürdőjegyet, hiszen úgyis megveszi magának, de ha szeret fürdőbe járni, mégis ritkán jut el oda, akkor szerintem biztosan örülne egy ilyen jegynek. Ajándékozhatsz akár saját készítésű kupont vagy kuponokat közös időtöltésről, általa választott koncert-, kávézó-, múzeum-, város-, városrész-látogatásról... Főleg, ha tudod, hogy az ajándékozottadnak nem az ajándékozás, hanem sokkal inkább az együtt eltöltött idő a szeretetnyelve.

A másik oldal:  Talán jó ötlet lehet, ha listát állítunk össze, melyből a másik választhat valamit, így mégis csak azt kaphatod, amit szeretnél, de megmarad a meglepetés izgalma is. Ez hasonlít a Moly.hu-s kívánságlistához, annyi különbséggel, hogy nem csak könyvek szerepelhetnek rajta. Szerintem nem árt, ha valakinek, akinek nem az ajándékozás a szeretetnyelve, egy picit segítünk ötletekkel, minek örülnénk. Esetemben ez már rég működőképes, sokszor a család felhív, hogy mondjak ötleteket, mert szeretem a hasznos ajándékokat, így mondok egyet vagy többet, és ezekből kapok valamit, ami általában nagyon jól jön, így tényleg tudok neki örülni. Párommal pedig e-mail topicot nyitottunk az ajándékötletekre, mely biztos jó néhány évig kitart.

Szóval nem könnyű, de azért próbáljuk meg! Miért? Az ajándékozás öröme, a meglepetés izgalma miatt. Ne keseredj el, ha nem azt kapod, amit vártál, vagy olyasmit kapsz, ami egyáltalán nem passzol Hozzád. Talán jövőre jobban sikerül. De nem is az ajándék a lényeg - úgy gondolom, - hanem, hogy hálásak legyünk, hogy van még családunk, vannak még barátaink, akik szeretnek minket és törődnek velünk - a maguk módján - és ezt a kis ajándékukkal a tudtunkra akarták hozni idén is. :)

Én így gondolom. Ti?

Kép: Pixabay

A blog elköltözött! Itt megtalálod a legújabb bejegyzéseket: https://megvalositas-alatt.hu

Szólj hozzá

vélemény ajánló karácsony ajándék szeretet