2014. nov 19.

Ajánló: Cashflow 101

Ajánló: Cashflow 101

Szerintem már több bejegyzésben is emlegettem ezt a játékot, de még nem fejtettem ki bővebben mi is ez.

R2014-cashflow101.jpgobert Kiyosaki, amerikai japán vállalkozó, aki a Gazdag papa, szegény papa és a Cashflow négyszög könyveket írta, rendkívül olvasmányos módon meséli el nekünk, hogyan vált ő egy tanár gyermekéből sikeres vállalkozóvá, és mi segíthet nekünk, hogy követhessük ezt a példát.

A társasjáték eddig gyakorlatilag a könyvekben foglalt alapelvek használatán alapszik, és könnyű elsajátításában segít.

Hogyan néz ki?

A dobozban található egy tábla, 6 sajt, 6 patkány, 6 adag korong, 3 dobókocka, néhány nagyobb kártya, még több kisebb kártya és pénzek. A 6 patkány gyakorlatilag a (maximum) 6 játékos bábui, a 6 sajt pedig a cél. Mielőtt pedig bármit is csinálnánk a játékban, első teendőnk a táblán a külső körön felsorolt álmok közül választani egyet (ez olyan, mint az Álomfüzet) és ráhelyezni a sajtunkat. Ez az egyik célba érési mód, hogy megvásároljuk az álmunkat.

A játék viszont a belső körben kezdődik, a Mókuskerékben (Rat Race), ahol mindenki valamilyen alkalmazott. Hogy kinek mi az állása, és mennyi jövedelme illetve adóssága van, az a nagyobb kártyalapok húzásával dől el. Lehet valaki egyszerű portás, kis keresettel és kis költségekkel, vagy menő ügyvéd, nagy fizetéssel és hatalmas hiteltartozással.

2014-cashflow101-board.jpg

Innen indul a játék, keringünk a Mókuskerékben, kérjük a fizetésünket, mert maguktól nem adják, néha kirúgnak, néha gyermekünk születik, és közben jönnek szembe a különböző befektetési lehetőségek (kisebb kártyák) - melyekkel vagy élünk, vagy nem -, és más események. Az első cél kijutni a Mókuskerékből a külső körre (Gyorsítósáv), mely csak úgy lehetséges, ha minimum akkorára növeljük a passzív jövedelmünket, mint a kiadásaink.

A Gyorsítósávon pedig már csak annyi a dolgunk, hogy megszerezzük az álmunkat, vagy elérjünk plusz annyi passzív jövedelmet, amennyi elvárt a játék megnyeréséhez. De az igazán izgalmas természetesen a Mókuskerékben való küzdés, hiszen mi, a játékosok ezzel tudunk leginkább azonosulni, ugyanígy a Mókuskereket hajtjuk nap mint nap. De ahogy Kiyosakinak sikerült, úgy nekünk is sikerülhet!

Szerintem remek családi ajándék lehet ez a játék, akár egy fiatal párnak, akár az egész családnak nagyobb gyerekekkel, és mindenképp ajánlom elolvasni a Gazdag papa és a Cashflow négyszög könyveket mellé. Ezek mind a Bagolyvár Kiadónál vásárolhatók meg.

Mi pedig tegnap megszereztük OLX-en a kiegészítést (is) hozzá, a Cashflow 202-t, mely még jobban modellezi a befektetés világát, és még nehezebb elérni a vágyott célokat. Benne van a kedvenc kártyalapom: "Dalodból sláger lesz"! Nagyon várom már, hogy kipróbáljuk a barátokkal! :)

2014-cashflow202.jpg

A játékot egyébként online is kipróbálhatod richdad.com regisztrációval ezen a weboldalon. Sajnos, hogy ez a webes játék mennyire stabil jelenleg, nem tudom, a 202-vel akadtak fagyási problémák régebben.

Kép: robertinvestments.com

A blog elköltözött! Itt megtalálod a legújabb bejegyzéseket: https://megvalositas-alatt.hu

Szólj hozzá

ajánló játék pénz gyakorlat cél