2013. dec 12.

Kész: Néhány vega finomság

Kész: Néhány vega finomság

Előfordul, hogy nincs kedvem húst enni (halat van, de húst nem annyira, főleg a nehezebb húsokat). Ilyenkor valami kreatív húsmentes megoldással (vagy placebóval) próbálkozom. Emellett igyekszem növelni a zöldségfogyasztásomat. Nézzük, hogyan is?

Hagymás jégsaláta

Hozzávalók:

  • 1 fej jégsaláta
  • 1 csokor metélőhagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom leve
  • 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • bors, só, víz

Folyamat:
A citromlevet és az olajat összekeverem egy-két evőkanál vízzel, sóval és borssal. A snidlinget feldarabolom, a fokhagymát pépesre nyomom, és szintén hozzákeverem a fentiekhez. Esetleg turmixgéppel össze is lehet turmixolni, aztán mehet a hűtőbe. A megtisztított salátát csíkokra tépkedem és tálaláskor öntöm rá az öntetet. Lehet mellé készíteni hozzá akár szójás virslit vagy szójafasírtot (placebo) ízlés szerint.

finom saláta

Répás paradicsomos tészta

Elvileg a répát nem szeretem, de kis mennyiségben már fogyasztom. Továbbá az alábbi ételben nem annyira feltűnő az íze. :)

Hozzávalók:

  • 1 nagy sárgarépa
  • 1 üveg paradicsomszósz
  • 3 paradicsom
  • 1 csomag tészta
  • olívaolaj, sajt és fűszerek ízlés szerint (pl. bazsalikom, majoranna, só...)

Folyamat:
A paradicsomokat vízben megfőzöm, majd meghámozom és feldarabolom. A répát megpucolom, majd lereszelem nagylukú sajtreszelő jellegű eszközzel. A reszelt répát olívaolajban dinsztelem (szép narancssárga lesz az olaj), aztán hozzákeverem a megpucolt paradicsomot. Hagyom egy kicsit együtt főni őket, majd ráöntöm a paradicsomszószt is, és kevergetem. Amikor a paradicsomszósz fortyogni kezd, fűszerezem, tovább főzöm még picit, majd elzárom. Aztán megfőzöm a tésztát is, a szósszal és reszelt sajttal tálalom.

répás

Tofus miso leves

Amikor az Ázsia Bt.-ben a gasztrosokk átveszi az uralmat az akaraterőm fölött.

Hozzávalók:

  • 300 g tofu
  • szárított alga (wakame) ízlés szerint
  • 1 evőkanál miso paszta
  • 1 csomag (ázsiai) tészta
  • 1 póréhagyma
  • 1 zöldségleves-kocka
  •  további tetszőleges zöldségek (pl. répa)

Folyamat:
Megfőzöm a tésztát, közben egy másik edényben a leveskockát vízzel felforralom. És eközben pedig a zöldségeket és a tofut felaprítom. Amikor a leveskockás víz felforrt, beleteszem a tofut és a zöldségeket, és tovább forralom. A miso pasztát egy merőkanálnyi langyos vízben csomómentesre keverem. Amikor a tofu feljött a víz tetejére, hozzáadom a leszűrt tésztát, majd kis lángon keverve lassan hozzáöntöm a feloldott miso pasztát. Aztán elzárom a gázt, keverek rajta picit, majd hagyom pihenni 5 percig.

miso leves

Ja igen, sózni rendszerint elfelejtek... szinte mindent, de ha nem is, akkor is kevés... :D

A blog elköltözött! Itt megtalálod a legújabb bejegyzéseket: http://megvalositas-alatt.hu

Szólj hozzá

vega recept étkezés kész régebben